Ve čtvrtek 7. března proběhl první CSR klub letošního roku. K tématu Zero waste kancelář promluvili dva zkušení speakeři, každý z jiného úhlu pohledu. Laura Mitroliosová z Institutu pro cirkulární ekonomiku vysvětlila, čím se cirkulární ekonomika liší od té lineární a předala všem praktické tipy, jak k bezodpadové kanceláři můžeme přispět. Paní Mitroliosová ví přesně, co typicky nalezneme v popelnici – díky analýzám, které institut provádí přímo v terénu. Valnou část toho, co vyhodíme, lze recyklovat, nebo kompostovat. Josef Novák z CI2 představil správný způsob výpočtu uhlíkové stopy (produktů, které kupujeme, ale i vlastní). A ukázal, jak uhlíkovou stopu takzvaně “offsetovat”, tedy kompenzovat něčím, co je pro naši planetu naopak prospěšné. Sám pan Novák šel příkladem a přijel na kole. Během akce jsme ochutnali lahodné bio limonády a alternativní ml*ko od společnosti Green Heads. Petr Šístek, zástupce tohoto distributora, nám pak uvedl konkrétní příklady toho, jak se jim “zero waste” přístup daří podpořit a s čím naopak bojují vyvíjením tlaku na své dodavatele. Mám radost z toho, kolik vás přišlo – místnost v coworkingovém centru Opero nám skoro nestačila. Věřím, že jsme si každý odnesl alespoň jeden, dva plány do budoucna, jak ke konceptu “zero waste” přispět. A pro všechny ostatní nabízíme několik postřehů od našich speakerů:
- kohoutková voda, ne nákup balených vod stále dokola
- při stravování / plánování cateringu přemýšlíme o cestě potravin i jejich kvalitě (bio)
- nekonzumovat maso každý den (největší uhlíkovou stopu má hovězí maso)
- nákup a skladování potravin bez obalů
- třídění odpadu je dnes dostupné každému
- tisk dokumentů – automaticky nastavit oboustranný tisk, netisknout vše
- cestování bez auta, více chůze a jízdy na kole
Našli jste si něco, co budete odteď dělat jinak? Držíme palce!