Proč bychom jako jednotlivci měli řešit plýtvání jídlem?
Domácnosti v EU mají na svědomí 55 % potravinového odpadu. Začněme u sebe. Ačkoliv si většina lidí myslí, že nejvíce se plýtvá v restauracích a v obchodech, není tomu tak. Největší plýtvání potravinami se totiž děje právě na našich talířích. Podle Eurostatu se v roce 2020 v EU vyhodilo přibližně 127 kilogramů potravin na obyvatele. Z toho 70 kg potravinového odpadu skončilo v koši domácností. Spotřebitelé tak mají na svědomí celých 55 % potravinového odpadu. Pojďme to změnit!
Mezi hlavní důvody vyhazování potravin lidé uvádí špatné skladování, nesrozumitelnost dat na obalech, navaření velkého množství jídla nebo nízkou kvalitu potravin. Z průzkumů jasně vyplývá, že spotřebitelé datům na obalech nerozumí, s potravinami nakládají nesprávně a naprosto nezávadné potraviny tak často končí úplně zbytečně v koši. (zdroj: Mendelova univerzita)
NABÍZÍME:
Snažíme se veřejnost motivovat a inspirovat našimi Záchranářskými recepty. Vařit skvěle můžeme i bezezbytku. Stačí myslet na to, co už máme doma. Využijeme zbytky kuřete z nedělního oběda, každý kousek i uvadlé zeleniny a ovoce, nebo třeba i slupky a natě.
Naše workshopy zachraňují potraviny, inspirují a nejsou žádná nuda. Kromě plného břicha si každý odnese i svůj výrobek a přesvědčení, že se vyplatí být v kuchyni kreativní. Workshop na výroby pesta z mrkvových natí a dalších zelených přebytků je našim nejoblíbenějším evergreenem pro svou jednoduchost, variabilitu a chutnost.
Více informací na: zachranjidlo.cz.