Vzdělávání

Zachraň jídlo

Až třetina všeho jídla na světě se vyhodí. Pokud by byly tyto potraviny zachráněny, nasytily by se jimi asi tři miliardy lidí. Zachraň jídlo usiluje o systémové změny v darování jídla, pořádají informační kampaně, happeningy a vzdělávají veřejnost.

248A5963 | Zachraň jídlo

Proč bychom jako jednotlivci měli řešit plýtvání jídlem?

Domácnosti v EU mají na svědomí 55 % potravinového odpadu. Začněme u sebe. Ačkoliv si většina lidí myslí, že nejvíce se plýtvá v restauracích a v obchodech, není tomu tak. Největší plýtvání potravinami se totiž děje právě na našich talířích. Podle Eurostatu se v roce 2020 v EU vyhodilo přibližně 127 kilogramů potravin na obyvatele. Z toho 70 kg potravinového odpadu skončilo v koši domácností. Spotřebitelé tak mají na svědomí celých 55 % potravinového odpadu. Pojďme to změnit!

Mezi hlavní důvody vyhazování potravin lidé uvádí špatné skladování, nesrozumitelnost dat na obalech, navaření velkého množství jídla nebo nízkou kvalitu potravin. Z průzkumů jasně vyplývá, že spotřebitelé datům na obalech nerozumí, s potravinami nakládají nesprávně a naprosto nezávadné potraviny tak často končí úplně zbytečně v koši. (zdroj: Mendelova univerzita)

NABÍZÍME:

Snažíme se veřejnost motivovat a inspirovat našimi Záchranářskými recepty. Vařit skvěle můžeme i bezezbytku. Stačí myslet na to, co už máme doma. Využijeme zbytky kuřete z nedělního oběda, každý kousek i uvadlé zeleniny a ovoce, nebo třeba i slupky a natě.


Naše workshopy zachraňují potraviny, inspirují a nejsou žádná nuda. Kromě plného břicha si každý odnese i svůj výrobek a přesvědčení, že se vyplatí být v kuchyni kreativní. Workshop na výroby pesta z mrkvových natí a dalších zelených přebytků je našim nejoblíbenějším evergreenem pro svou jednoduchost, variabilitu a chutnost.


Více informací na: zachranjidlo.cz.